Ploegenwerk > Avondmensen hebben een permanente jetlag

Avondmensen hebben een permanente jetlag

Als je in je element bent tijdens de nachtshift en een hekel hebt aan ochtenddiensten dan is de kans erg groot dat je een avondmens bent. Onderzoekers van 'the Rockefeller University' ontdekten bij avondmensen een genmutatie die ervoor verantwoordelijk is dat zij 's avonds langer actief blijven dan de gemiddelde mens. Omdat hun gevoelsmatige interne klok trager loopt ervaren ze permanent het gevoel van jetlag.

Raak jij ook moeilijker in slaap?

Voor avondmensen voelt het alsof een dag 24,5 tot 25 uur duurt in plaats van 24 uur. Hun biologische klok loopt dus niet gelijk met het normale aardse dagschema, daardoor kunnen ze 's avonds de slaap niet vatten. Volgens onderzoeker dr. Alina Patke hebben dragers van de genmutatie eigenlijk langere dagen dan onze planeet hen geeft, dus zijn ze hun hele leven bezig met inhalen. Hun biologische klok sluit beter aan bij de rotatie van Mars, daar duurt een dag 24 uur en 39 minuten.

Helaas is onze maatschappij vooral op ochtendmensen ingesteld, daardoor heb je het als avondmens moeilijk om je daaraan aan te passen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen. Voldoende in contact komen met daglicht is er één van, daardoor blijven de hormonen die je slaap/waakritme regelen in evenwicht. En tot vervelens toe, vermijd contact met blauw licht tijdens de avonduren zodat je de aanmaak van het slaaphormoon melatonine niet in de war stuurt.

Bron: HLN - 08-04-2017
Facebook  Twitter  Google+