Ploegenwerk > Wetenschappelijk bewezen: daarom raak je 's ochtends niet uit bed

Wetenschappelijk bewezen: daarom raak je 's ochtends niet uit bed

Ben jij zo iemand die eerst vijf keer op de snooze-knop drukt voor je uit bed komt, of spring jij fris en fruitig je bed uit? De manier waarop we 's ochtends opstaan heeft volgens onderzoekers alles te maken met onze genen.

Uit nieuw onderzoek van de universiteit van Leicester blijkt dat de biologische klok en het daarbij horende gedrag van een persoon genetisch bepaald is. Voor een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Frontiers in Neurology, namen wetenschappers de genetische varianten bij fruitvliegjes onder de loep. Fruitvliegjes zouden namelijk een biologische klok hebben die erg gelijkaardig is aan die van mensen. Tijdens het onderzoek kwamen de researchers tot de conclusie dat er ongeveer 80 verschillende varianten zijn die een rol spelen bij ons slaappatroon.

Een andere opvallende conclusie die de onderzoekers maakten is dat genen niet meer of minder actief zijn op bepaalde momenten van de dag, zoals ze eerder dachten. Wat wel het geval was: de volledige genetische indeling van een vliegje dat 's ochtends actief is, was verschillend van de genetische indeling van een vliegje dat 's avonds actief is.

"Kijken naar hoe het zit met de genen was maar een klein deel van ons onderzoek", aldus Dr. Eran Tauber. "Uit ons onderzoek kunnen we ook afleiden dat, net omdat er zo'n grote verschillen bestaan tussen ochtend- en avondmensen, onze gebruikelijke 9 to 5 werkcultuur voor vele mensen bijzonder inefficiënt is."

Bron: Het Laatste Nieuws - 20-05-2015
Facebook  Twitter  Google+