Home > Faq

Vaak gestelde vragen

Hieronder vind je een lijstje met dikwijls gestelde vragen:

Waarom zijn de ploegen benoemd van T tot Z?

Op de meeste bedrijven worden de ploegen of teams benoemd met A,B,C... of 1,2,3...Helaas werkt de A-ploeg op bedrijf X niet altijd op hetzelfde moment als de A-ploeg op bedrijf Y. Dit hangt alleen af van wie het rooster voor dit bedrijf opstelde. Door voor T,U,V,... te kiezen wordt er niemand bevoordeeld of benadeeld. Je moet trouwens maar één keer de juiste ploeg zoeken.

Hoe maak je zelf een rooster aan (als dit niet in onze database zit)?

Gebruik eerst onze zoekfunctie om te controleren of je rooster in onze database zit. Een volledig overzicht van alle roosters vind je hier. Als je rooster niet in onze database zit kan je ook zelf een rooster aanmaken.

Kies een willekeurige dienst in je rooster en typ bij "rooster" alle diensten gescheiden door komma's tot je rooster zich herhaalt. Op het einde van deze reeks mag geen komma staan. De ingave moet met V,L,N,D en X gebeuren. Wanneer je achteraf bij benaming diensten "ochtend/middag" selecteert, wordt de weergave automatisch vertaald naar O(ochtend) en M(middag).

 • voor de vroege shift/ochtenddienst typ je een V
 • voor de late shift/middagdienst typ je een L
 • voor de nachtshift typ je een N
 • voor de dagdienst typ je een D
 • voor een vrije dag typ je een X

(In sommige toepassingen kan je ook nog andere tekens gebruiken, lees hier meer)

Voorbeeld: V,V,L,L,N,N,X,X,X,X

Kijk nu naar het eerste teken in je getypte reeks. In het voorbeeld is dat een V dus een ochtend of vroege dienst. Vul bij "referentiedatum rooster" (begindatum) de datum in wanneer je deze shift voor de laatste keer hebt gelopen. Het mag ook een andere datum zijn, als je op die dag maar die eerste vroege dienst hebt gewerkt of had moeten werken. Typ dag, maand en jaar gescheiden door een schuine streep /.

Voorbeeld: 10/07/2017

Wat is een referentiedatum?

Om een ploegenstelsel te beschrijven heb je twee gegevens nodig; een rooster bv. V,V,L,L,X,X,X,X en een bepaalde datum wanneer dit rooster begint, bv. 02/11/1992 of 28/10/2032. Dit is de referentiedatum. Aan de voorbeelden merk je al dat deze datum niet noodzakelijk een datum uit het huidige jaar moet zijn. Wat wel belangrijk is is dat de eerste dienst uit je rooster, in het voorbeeld een 'V', samenvalt met deze datum. Dit mag zelfs een datum uit de middeleeuwen zijn! Als je gebruik maakt van een voorgeprogrammeerd rooster/ploeg uit onze database zal je merken dat sommige referentiedatums dateren uit het jaar 2003. Je hoeft deze datum dus niet aan te passen.

Voor de toepassing Agendarooster.ics kies je best geen datum in de toekomst omdat je agenda pas zal beginnen vanaf deze referentiedatum.


Bij het afdrukken worden er geen kleuren weergegeven

Dit probleem stelt zich soms bij het afdrukken vanuit een browser. Standaard staat de instelling "achtergrondkleuren en/of afbeeldingen afdrukken" meestal uit. Op de volgende manier kan je deze inschakelen.

 • Gebruik je Google Chrome, klik dan rechtsboven op instellingen (drie puntje boven elkaar) en kies "Afdrukken". Bij "Kleur" kies je uiteraard voor "kleur". Klik vervolgens op "+ Meer instellingen" en kruis bij "Opties" het vakje "Achtergrondbeelden" aan.
 • Bij Firefox klik je in het afdrukvoorbeeld bovenaan op "Pagina-instellingen" en kruis je bij "Opties" het vakje "Achtergrond afdrukken (kleuren & afbeeldingen" aan.
 • Als er in het afdrukvoorbeeld van Internet Explorer geen kleuren worden weergegeven klik dan rechtsboven op het tandwiel-icoon. Kies "Afdrukken" en vervolgens "Pagina-instellingen". Kruis "Achtergrondkleuren- en afbeeldingen afdrukken" aan.
 • Als je met Edge surft, de standaard-browser van Windows 10, klik dan rechtsboven op "..." en kies "Met Internet Explorer" openen. Gebruik vervolgens de instelling zoals hierboven beschreven.

Kan je nog andere tekens gebruiken dan V,L,N,D of X?

In sommige roosters vind je nog andere diensten dan vroege, middag of nachtdiensten. Soms zijn er bijvoorbeeld ook compensatie-uren, wachtdiensten of reservediensten. In de volgende toepassingen kan je bij "rooster" naast V,L,N,D en X ook andere letters, cijfers en soms zelfs hele woorden zoals bijvoorbeeld "reserve" typen.

Voorbeelden:

 • V,V,L,Reserve,L,N,N,X,X,C,C
 • V,V,L,L,N,N,wachtdienst,wachtdienst,X,X
 • 06:00-14:00,06:00-14:00,14:00-22:00,22:00-06:00,X,X

Waar komen al die vreemde benamingen vandaan, zoals bv. "4 ploegen 223"?

Lees het hier of gebruik onze zoekfunctie.

Ploegenrooster/shiftkalender mobile lijkt soms vast te lopen

Op sommige toestellen, vooral smartphones en tablets, lijkt ploegenrooster of shiftkalender soms vast te lopen. Bij het bladeren tussen de maanden blijkt het programma dan plots bepaalde maanden over te slaan.

Om frequent downloaden van bepaalde pagina's te vermijden en op die manier bandbreedte te besparen en snelheid te winnen gaan fabrikanten soms erg losjes om met de cache. De cache is het geheugen van je browser, het programma waarmee je op het internet surft.

Ook al geven wij correct aan dat de pagina's niet in het geheugen mogen belanden, toch lijken bepaalde browsers dit te negeren of er anders mee om te gaan. In dat geval is het beter om de laatste versie van ploegenrooster mobile of shiftkalender mobile te gebruiken, deze werken volgens een ander principe en zijn minder gevoelig voor cache-problemen.
Een tijdelijke oplossing kan zijn om het cache geheugen van uw toestel te wissen.


Agendarooster.ics terug wissen uit je agenda

Je kan alle meldingen/afspraken van agendarooster.ics uit je agenda verwijderen op de volgende manier;

 • Kies een willekeurige dienst in de agenda van je toestel en klik op verwijderen. In principe krijg je nu een melding met de vraag of je alleen deze melding wil verwijderen of de hele reeks. Kies om de hele reeks te verwijderen. Doe dit voor elke verschillende dienst in je rooster tot er geen meldingen meer overblijven. Gemiddeld zal je deze handeling, afhankelijk van je rooster, een 25-tal keren moeten herhalen.
 • Als je een afzonderlijke agenda hebt aangemaakt om je ploegenrooster in te importeren dan is deze agenda verwijderen uiteraard de snelste manier. Dubbelcheck daarbij steeds of je de juiste agenda gaat verwijderen en niet je hoofdagenda, anders ben je al je afspraken kwijt.


Facebook  Twitter  Google+