Ploegenwerk > Worden ploegenwerkers sneller verkouden?

Worden ploegenwerkers sneller verkouden?

De winter is in het land en je zakdoek zal het geweten hebben. Hoestende en niezende mensen vullen het straatbeeld en voor je 't weet loop je zelf ook alweer te snotteren en te snuiten. De schuld van je collega? Of toch niet helemaal?

meer verkoudheden in ploegen
Foto: Pexels

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn tot nu toe al meer dan tweehonderd virusstammen ontdekt die verkoudheden kunnen veroorzaken, keuze te over dus. Jammer genoeg muteert het virus ook nog eens telkens het van gastheer verandert. Het is dus perfect mogelijk dat je je partner of je collega besmet en nadien van hem of van haar het virus terugkrijgt. Je kan het virus zelfs doorgeven zonder zelf ziek te worden. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er voor het verkoudheidsvirus nog steeds geen vaccin bestaat.

Het virus veroorzaakt ontstekingen in je neus en je keel. Je lichaam probeert die ontstekingen vervolgens weg te krijgen door een overmaat aan slijm en snot te produceren en vervolgens hoesten en of niezen te stimuleren.

Hoe vaak krijg je een verkoudheid?

Verkoudheidsvirussen zijn het actiefst als het vochtig en koud is. Gemiddeld krijgt een volwassene twee tot drie verkoudheden per jaar. Voor kinderen zijn dat er gemiddeld maar liefst tien per jaar.

De ene verkoudheid is ook de andere niet. Soms loop je enkel te snotteren en voel je je voor de rest niet echt slecht. Een andere keer ben je koortsig en voel je je slapjes. De levensduur van het virus bedraagt ongeveer tien dagen en heeft een incubatietijd van twee tot vijf dagen. Doorgaans geneest een verkoudheid spontaan.

Invloed van rust

Aan de Universiteit van Californië namen 164 proefpersonen tussen 18 en 55 jaar deel aan een onderzoek naar de invloed van slaap op de ontwikkeling van verkoudheden. Eerst werd er via vragenlijsten gepeild naar de gezondheidstoestand, alcoholgebruik, rookgedrag en het eventuele stressniveau. Gedurende twee maanden werd zowel de gezondheidstoestand als de slaapkwaliteit intensief opgevolgd. Voor de slaapmonitoring kregen de proefpersonen een polsband mee.

Na het toedienen van neusdruppels met een rhinovirus verbleven alle deelnemers gedurende een week in quarantaine in een hotel en werd nagegaan hoe ziek elke deelnemer werd.

Er was vrijwel geen verband met het stressniveau, de BMI, het geslacht of de leeftijd. Eén enkele factor bleek echter wel doorslaggevend te zijn, namelijk het aantal uren slaap. Iemand die slechts 5 tot 6 uur slaapt heeft maar liefst 4 keer meer kans om verkouden te worden dan iemand die meer dan 7 uur slaapt.

Invloed van shiftwerk

Het geldt natuurlijk niet voor iedereen maar ochtendmensen nemen doorgaans meer vrij tijdens de nachtdienst, avondmensen meer tijdens de vroege shift. Tijdens die diensten voelen ze zich het slechtst en dat is vrijwel altijd te wijten aan slaapgebrek. Als je tijdens die diensten toch aan het werk moet dan heb je dus een veel grotere kans om verkouden te worden, en dat is nu ook wetenschappelijk bewezen.

Bron: UCSF | 07-01-2020 volgend artikel

De dutter en het namiddagtype

twee nieuwe chronotypes Uit vroegere experimenten leerden we al dat de aarde niet bevolkt is met uitsluitend ochtend- en avondmensen. Recent werd het bestaan van twee nieuwe chronotypes dan ook wetenschappelijk aangetoond. Dit kan ons bijkomende inzichten verschaffen bij het organiseren van ploegendiensten.

  lees ook...

Als je minder dan 8 uur slaapt gebeurt dit met je lichaam

minder dan acht uur slapen Van het grote belang van slaap moeten we je niet meer overtuigen. Studies wijzen steevast uit dat een tekort aan slaap kwalijke gevolgen kan hebben. Recent nog toonde een Amerikaans onderzoek aan dat 6 uur slaap niet genoeg is om productief te zijn. Maar er gebeurt nog meer met je lichaam als je consequent te weinig slaapt. Een overzicht.

 

Herstellen van nachtdiensten duurt twee weken

herstellen na een nachtdienst Bij offshore mede­werkers duurt het ongeveer twee weken om te herstellen van nachtdiensten. Herstellen van dagdiensten duurt vier dagen. Dit zijn de conclusies van gezondheidswetenschapper Suzanne L. Merkus die onderzoek deed naar het effect van werken in offshore-ploegendiensten op de gezondheid.

 

Helaas, met minder dan 7 uur slaap functioneert je lichaam niet

7 uur slaap is een minimum De meeste mensen denken dat onze slaapbehoefte te vergelijken is met iets als zin om te eten of nood aan sociaal contact en dat het dus eerder een persoonlijke zaak is. Dat zou ook betekenen dat sommige mensen meer slaap nodig hebben en andere minder. Jammer genoeg blijkt dat fout te zijn.

 

Facebook  Twitter