Ploegenwerk > Ploegendienst bij tropische temperaturen

Ploegendienst bij tropische temperaturen

Werken in ploegen is voor de meeste mensen niet evident, en zeker niet bij deze tropische temperaturen. Wie momenteel vakantie heeft mag zich gelukkig prijzen. Voor wie moet werken hebben we nog onderstaande tips om de hittegolf in ploegendienst door te komen.

ploegenwerk tijdens hittegolf
Foto: Pexels

Slapen

Een douche nemen net voor je gaat slapen kan zeker helpen om in te slapen. Een koudere douche werkt uiteraard verkoelend maar sluit je bloedvaten zodat je lichaam uiteindelijk minder snel zal afkoelen. Als je geen echt frisse slaapkamer hebt kan je best niet te koud douchen. Een warmere douche zet je bloedvaten open zodat je lichaam makkelijker afkoelt. Experimenteren maar.

Je lakens en je kussenovertrek even in de diepvries, koelelementen in een handdoek mee in bed of een kruik met ijskoud water, je kan het allemaal uitproberen.

Als het kan en als je partner ermee akkoord gaat; slaap alleen, zeker voor een vroege dienst. Een lichaam produceert warmte en die extra warmte kan je bij deze temperaturen best missen.

Na de middag- of nachtdiensten is er in principe voldoende tijd om je slaapkamer terug te laten afkoelen maar net voor een ochtenddienst is dit soms een probleem, vooral als de temperaturen 's avonds nog niet voldoende zijn gezakt. Eigenlijk zou je dan de nacht ervoor alles goed moeten luchten en van zodra het te warm wordt je slaapkamer volledig afsluiten zodat er geen warmte naar binnen kan. Even voor je naar bed gaat kunnen je ramen terug open. Net voor je gaat werken moet alles terug dicht maar dat is een taak die je natuurlijk ook aan je huisgenoten kan uitbesteden. Als je niet lang genoeg hebt geslapen kan je tenminste na je ochtenddienst nog een powernap doen in een relatief frisse kamer.

Vergeet na de nachtdienst je ramen en je slaapkamerdeur niet te sluiten zodat je niet wakker wordt van de warmte. Na de late shift blijf je best nog iets langer wakker om je kamer voldoende te laten afkoelen.

Sporten

Een sportieve inspanning voor je eerste ochtenddienst is nooit een slecht idee, op voorwaarde dat je dit niet doet in de uren voor je gaat slapen. Intens sporten bij deze hoge temperaturen is niet echt gezond. Als je toch wil sporten zorg er dan in elk geval voor dat je niet nog extra opwarmt en drink voldoende water. Wellicht kan je je loopsessie voor één keer beter vervangen door een zwemtraining.

Eten en drinken

Warme dranken en pikant voedsel zouden de lichaamstemperatuur sneller doen dalen omdat je ervan gaat zweten. Voor wat betreft de warme dranken kan je uiteraard experimenteren maar om als ploegenwerker je maag wat te sparen laat je het pikante eten misschien beter aan de kant staan. Opteer tijdens dit warme weer liever voor een lichtere maaltijd in de vorm van een frisse salade en fruit.

Let op met alcohol en suikerrijke dranken. Alcohol heeft een vochtafdrijvende werking en je lichaam warmt op wanneer het suikers moet afbreken. Over het al dan niet dehydraterende effect van koffie is er al heel wat inkt gevloeid maar koffie drinken op de avond voor een vroege dienst is sowieso uit den boze. Water blijft bij deze tropische temperaturen helaas de beste dorstlesser.

Rolluiken

Als je nachtdiensten draait dan zijn goede verduisteringsgordijnen of rolluiken bijna onmisbaar. Uiteraard kan je die op warme dagen ook gebruiken om overdag de warmte buiten te houden. Van zodra de buitentemperatuur onder deze van de slaapkamer zakt is het tijd om alle ramen en rolluiken te openen en je kamer te luchten.

Ventilator

Je kan de natuur een beetje helpen door een ventilator voor je raam te plaatsen. Of je daarbij warme lucht uit de kamer wil trekken of er frisse lucht wil inblazen is voorwerp van discussie. Experimenteren maar!

Airconditioning

Werk je veel ochtenddiensten dan is een (mobiele) airco voor de warmste nachten wellicht geen slechte investering. Een airco kost je ergens tussen de 500 en de 1500 euro afhankelijk van de opstelling, het volume van de te koelen ruimte en het geluidsniveau. Voor je slaapkamer wil je wellicht een geluidsarmer model.

Het verschil tussen een airco met buitenunit en één zonder buitenunit (mobiel of vast) is de afvoerslang en vooral de efficiëntie en dus ook het verbruik. Een airco zonder buitenunit heeft altijd een afvoerslang (gemiddelde diameter 150mm), via een geopend raam, een deur of een muurdoorvoer naar buiten. Een airco met buitenunit staat in verbinding met die buitenunit via een koelmiddelleiding maar deze is veel kleiner in diameter. Voor het verbruik mag je voor een airco met buitenunit ongeveer 1kW per uur rekenen, een airco zonder buitenunit verbruikt tot 4 keer meer. Informeer je goed vooraf want het gebruik van een airco is niet echt goedkoop.

Bron: Shiftkalender | 26-07-2018 volgend artikel

Navy slaapmethode: 120 seconden ... slaap!

na twee minuten inslapen Voor militairen kan een goede nachtrust van levensbelang zijn. Tijdens missies is de rusttijd soms erg beperkt en telt elke seconde slaap, daarom zit deze slaapmethode in de basisopleiding. Na zes weken oefenen zou 96% van de deelnemers erin slagen om binnen de 120 seconden in slaap te vallen.

  lees ook...

Tips om fit te zijn tijdens de nachtdienst

fit door de nachtdienst De oudere ploegen­werkers onder ons hebben ze wellicht al tot vervelens toe gehoord of gelezen maar misschien heb je er als minder ervaren shiftwerknemer toch nog iets aan. Hier zijn ze nog een keer; de tips om de nachtshift fit door te raken.

 

Middagdutje is goed voor nachtarbeiders

powernap voor nachtshift Ons lichaam is niet gemaakt om 's nachts wakker te zijn en overdag te slapen. De helft van de nachtarbeiders heeft last van slaapstoornissen en tot 30% van de werknemers in ploegendienst kampt met slapeloosheid. Nog enkele tips om de aanpassing bij nachtarbeid te verbeteren.

 

6 mythes over ploegenwerk

misvattingen over ploegenwerk Hier ontdek je de 6 grootste misvattingen over ploegenwerk. Terwijl de buren denken dat je massa's vakantiedagen hebt en je de hele dag in bed ligt moet je in de weekends en tijdens de nacht meestal werken want die ploegentoeslag krijg je uiteraard niet zomaar.

 

Facebook  Twitter