Ploegenwerk > Nachtdiensten voor een ochtendmens

Nachtdiensten voor een ochtendmens

Erik werkt al meer dan 25 jaar in een continu ploegendienst met zowel ochtend-, middag- als nachtdiensten. Een liefhebber van nachtdiensten was hij al van bij het begin niet maar de laatste jaren worden die nachtshifts steeds moeilijker en kampt hij vaker met slaapproblemen. Tijdens de ochtenddiensten voelt Erik zich helemaal in z'n element en ook op vrije dagen is hij meestal als eerste wakker.

ochtendmens met nachtdienst
Foto: Pexels

Wanneer was het voor jou duidelijk dat je een ochtendmens bent?

Dat was al toen ik nog studeerde. 's Avonds laat ging de leerstof er niet meer in en ging ik meestal vroeg naar bed. 's Anderendaags stond ik met plezier een paar uur vroeger op. Op die paar uurtjes deed ik meestal bijna evenveel dan op een hele namiddag. Het was toen al overduidelijk dat ik 's ochtends productiever ben. Op vrije dagen ben ik wakker voor de wekker afgaat, ik moet dan echt uit bed.

Welke dagen neem je het liefste vrij?

Uiteraard liefst nachten! Een ochtenddienst vrij nemen doe ik enkel als het echt niet anders kan, en dan nog vind ik het zonde. Om vakantiedagen te sparen probeer ik soms een halve nachtdienst vrij te nemen, dan kan ik naar bed om drie uur. Soms wissel ik een nachtdienst voor een middagdienst met iemand uit een andere ploeg.

Om hoe laat ga je meestal naar bed?

Op vrije dagen lig ik doorgaans om elf uur al in slaap. Onze ochtenddiensten beginnen om zes uur, meestal ga ik dan naar bed om half tien. Het wordt in elk geval nooit later dan tien uur.

Hoe lang slaap je na een nachtdienst?

Na de nachtdienst heb ik nooit echt goed geslapen en ben ik meestal vroeg wakker. Onze nachtdienst eindigt om zes uur en ongeveer een uur later kan ik naar bed. De laatste jaren word ik meestal al om elf uur wakker en moet ik uit bed voor een wc-bezoek. Wat ik daarna ook probeer, ik kan de slaap niet meer vatten dus sta ik op.

Hoe voel je je als je zo vroeg wakker wordt?

Ik ga niet beweren dat ik me fris en uitgeslapen voel maar verder slapen lukt gewoon niet meer. Het grootste probleem is dan de volgende nachtdienst. Toen ik jonger was kon ik me nog door de nacht heen worstelen maar de laatste jaren ga ik net voor de nachtshift nog een tweetal uren slapen. Als dat om één of andere reden niet kan of niet lukt dan is de nachtdienst écht een gevecht tegen de slaap.

Welke slaaphygiëne neem je in acht voor zo'n uitgebreide powernap?

Ik merkte dat ik in de winter beter sliep dan in de zomer, daarom heb ik een aantal jaren geleden rolluiken laten installeren. Dus in m'n slaapkamer is het nu perfect donker. Dat helpt uiteraard bij het inslapen maar zorgt er ook voor dat ik minder snel wakker word. Verder draag ik voor en na een nachtdienst steeds zachte oordopjes zodat ik ongestoord kan slapen. Zoals de meeste ploegenwerkers beschik ik over twee wekkers. Eerst rinkelt m'n smartphone, die in de vliegtuigstand staat, tien minuten later een wekker op batterijen waarvoor ik uit bed moet. Verder heb ik goed opgeleide huisgenoten die weten dat ik de nachtdienst op moet (lacht).

En na je nachtshift?

Uit ervaring weet ik dat ik in de laatste uren voor het einde van de nachtdienst best niet of zo weinig mogelijk drink. Als ik dan voor ik ga slapen nog naar het toilet kan gaan slaap ik meestal langer door. Eten doe ik meestal omstreeks middernacht. In het laatste uur van de nachtshift eet ik nog iets licht verteerbaars zodat ik niet met een hongergevoel naar bed moet; wat fruit, yoghurt of ontbijtgranen.

Inslapen na de nachtdienst is bij mij nooit een probleem geweest, alleen dat vroeg wakker worden. Ik heb alle tips al uitgeprobeerd; een zonnebril dragen na de nachtdienst, iets lezen als ik wakker word, met de ogen dicht naar toilet (lacht) ... wakker is wakker. Na de laatste nachtdienst is dat uiteraard minder een probleem maar als ik nog een nachtdienst moet doen is die powernap echt wel een must. Ik heb ooit doorslaappillen gebruikt en natuurlijk helpt dat, maar na verloop van tijd kan je niet meer zonder, dus toch maar liever niet.

Bron: Shiftkalender | 20-06-2018 volgend artikel

Ploegendienst bij tropische temperaturen

ploegenwerk tijdens hittegolf Werken in ploegen is voor de meeste mensen niet evident, en zeker niet bij deze tropische temperaturen. Wie momenteel vakantie heeft mag zich gelukkig prijzen. Voor wie moet werken hebben we nog onderstaande tips om de hittegolf in ploegendienst door te komen.

  lees ook...

Tips om fit te zijn tijdens de nachtdienst

fit door de nachtdienst De oudere ploegen­werkers onder ons hebben ze wellicht al tot vervelens toe gehoord of gelezen maar misschien heb je er als minder ervaren shiftwerknemer toch nog iets aan. Hier zijn ze nog een keer; de tips om de nachtshift fit door te raken.

 

Herstellen van nachtdiensten duurt twee weken

herstellen na een nachtdienst Bij offshore mede­werkers duurt het ongeveer twee weken om te herstellen van nachtdiensten. Herstellen van dagdiensten duurt vier dagen. Dit zijn de conclusies van gezondheidswetenschapper Suzanne L. Merkus die onderzoek deed naar het effect van werken in offshore-ploegendiensten op de gezondheid.

 

Een avondmens met ochtenddiensten

avondmensen en vroege shiften Peter werkt bijna 15 jaar in volcontinu ploegen­dienst en heeft een hekel aan vroeg opstaan. Een ochtendhumeur heeft hij naar eigen zeggen niet maar 's ochtends bergen verzetten, dat is wellicht iets teveel gevraagd. Het is meestal pas na de middag dat hij zich wat energieker begint te voelen.

 

Facebook  Twitter