Ploegenwerk > Ben je een nachtbraker? Dat komt door een fout in je genen!

Ben je een nachtbraker? Dat komt door een fout in je genen!

Voor een onderzoek aan de Rockefeller universiteit in New York werden een aantal proefpersonen afgezonderd in een ruimte. De deelnemers hadden geen besef van tijd en mochten eten en slapen wanneer ze daar zin in hadden.

nachtbraker door fout in genen
Foto: Pexels

Vrijwel alle deelnemers aten en sliepen op de verwachte momenten en vervolgden hun circadiaans ritme. Eén van de proefpersonen bleek echter telkens een aantal uren langer wakker te blijven dan de overige deelnemers. Een uitgebreid onderzoek bracht aan het licht dat deze persoon een mutatie bleek te hebben in het Cry1-gen. Dit gen speelt een belangrijke rol bij de regeling van onze biologische klok.

Permanente jetlag

Het gemuteerde Cry1-gen zorgt voor een te goede werking van één van de eiwitten die onze biologische klok regelen. Het slaaphormoon, melatonine, komt daardoor pas uren later op gang. Hierdoor duurt het circadiaans slaap-waak ritme langer dan vierentwintig uur.

Eén van de besluiten van dit onderzoek is dat dragers van het Cry1-gen zich eigenlijk in een permanente jetlag bevinden, net alsof ze elke dag opnieuw richting oosten vliegen. Voor hen is de ochtend telkens opnieuw een strijd.

Volgens Michael Young, de hoofdonderzoeker, blijkt dat ongeveer 1 op de 75 mensen drager is van dit gen. De mutatie is dominant wat betekent dat wanneer één van je ouders drager is van het gen, er vijftig procent kans is dat je deze mutatie erft.

Oplossing

Een voor de hand liggende oplossing is er helaas niet. Sommigen zijn gebaat bij een erg strak slaapschema, voor anderen kan lichttherapie soelaas bieden. In elk geval is het niet onverstandig om 's avonds blauw licht te vermijden zodat de productie van melatonine niet nog meer geremd wordt. Veel zonlicht 's ochtends kan je dan wel weer helpen om het suf gevoel te verdrijven.

Bron: metrotime.be | 14-04-2017 volgend artikel

Tips om fit te zijn tijdens de nachtdienst

fit door de nachtdienst De oudere ploegen­werkers onder ons hebben ze wellicht al tot vervelens toe gehoord of gelezen maar misschien heb je er als minder ervaren shiftwerknemer toch nog iets aan. Hier zijn ze nog een keer; de tips om de nachtshift fit door te raken.

  lees ook...

Avondmensen hebben een permanente jetlag

avondmensen hebben permanente jetlag Als je in je element bent tijdens de nachtshift en een hekel hebt aan ochtenddiensten dan is de kans erg groot dat je een avondmens bent. Onderzoekers ontdekten bij avondmensen een genmutatie die ervoor verantwoordelijk is dat zij 's avonds langer actief blijven dan de gemiddelde mens.

 

Een avondmens met ochtenddiensten

avondmensen en vroege shiften Peter werkt bijna 15 jaar in volcontinu ploegen­dienst en heeft een hekel aan vroeg opstaan. Een ochtendhumeur heeft hij naar eigen zeggen niet maar 's ochtends bergen verzetten, dat is wellicht iets teveel gevraagd. Het is meestal pas na de middag dat hij zich wat energieker begint te voelen.

 

Facebook  Twitter