Ploegenwerk > Avondmensen hebben een permanente jetlag

Avondmensen hebben een permanente jetlag

Als je in je element bent tijdens de nachtshift en een hekel hebt aan ochtenddiensten dan is de kans erg groot dat je een avondmens bent. Onderzoekers van 'the Rockefeller University' ontdekten bij avondmensen een genmutatie die ervoor verantwoordelijk is dat zij 's avonds langer actief blijven dan de gemiddelde mens. Omdat hun gevoelsmatige interne klok trager loopt ervaren ze permanent het gevoel van jetlag.

avondmensen hebben permanente jetlag
Foto: Pexels

Voor avondmensen voelt het alsof een dag 24,5 tot 25 uur duurt in plaats van 24 uur. Hun biologische klok loopt dus niet gelijk met het normale aardse dagschema, daardoor kunnen ze 's avonds de slaap niet vatten. Volgens onderzoeker dr. Alina Patke hebben dragers van de genmutatie eigenlijk langere dagen dan onze planeet hen geeft, dus zijn ze hun hele leven bezig met inhalen. Hun biologische klok sluit beter aan bij de rotatie van Mars, daar duurt een dag 24 uur en 39 minuten.

Helaas is onze maatschappij vooral op ochtendmensen ingesteld, daardoor heb je het als avondmens moeilijk om je daaraan aan te passen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen. Voldoende in contact komen met daglicht is er één van, daardoor blijven de hormonen die je slaap/waakritme regelen in evenwicht. En tot vervelens toe, vermijd contact met blauw licht tijdens de avonduren zodat je de aanmaak van het slaaphormoon melatonine niet in de war stuurt.

Bron: HLN | 08-04-2017 volgend artikel

Nachtdiensten voor een ochtendmens

ochtendmens met nachtdienst Erik werkt al meer dan 25 jaar in een continu ploegendienst met zowel ochtend-, middag- als nachtdiensten. Een liefhebber van nachtdiensten was hij al van bij het begin niet maar de laatste jaren worden die nachtshifts steeds moeilijker en kampt hij vaker met slaapproblemen.

  lees ook...

Ben je een nachtbraker? Dat komt door een fout in je genen!

nachtbraker door fout in genen Je biologische klok wordt geregeld door een aantal eiwitten. Bij mensen met een gemuteerde Cry1-gen werkt een van die eiwitten te goed, waardoor de cyclus van een dag langer duurt dan 24 uur.

 

Een avondmens met ochtenddiensten

avondmensen en vroege shiften Peter werkt bijna 15 jaar in volcontinu ploegen­dienst en heeft een hekel aan vroeg opstaan. Een ochtendhumeur heeft hij naar eigen zeggen niet maar 's ochtends bergen verzetten, dat is wellicht iets teveel gevraagd. Het is meestal pas na de middag dat hij zich wat energieker begint te voelen.

 

Facebook  Twitter