Ploegenwerk > 6 voordelen van shiftwerk

6 voordelen van shiftwerk

Werken in ploegen heeft natuurlijk ook nadelen. Het is immers niet altijd even vanzelfsprekend om overdag te slapen en vlot te wisselen tussen de verschillende diensten. Of je de shiften goed verteert of niet verschilt dan nog eens sterk van persoon tot persoon. Ook al is de aanslag op je lichaam en je humeur niet min, toch zijn er uiteraard ook voordelen aan shiftwerk. De financiële compensatie staat daarbij meestal met stip op één.

voordelen van ploegendienst
Foto: Pixabay

1. Financiële compensatie

Ploegentoeslag, onregelmatigheidstoeslag, ploegenpremie of -toelage, het zijn allemaal synoniemen voor extra centen. Soms is dat een vaste maandelijkse vergoeding maar meestal wordt de toeslag berekend per dienst of per onregelmatig uur dat je gewerkt hebt. Het spreekt voor zich dat de uren die de meeste medewerkers liever thuis doorbrengen beter betalen; weekends, feestdagen en nachtdiensten op kop. In een continu ploegenstelsel zijn gemiddelde toeslagen tussen 30 en 40% op maandbasis geen uitzondering.

2. Vrije tijd op andere momenten

In één van onze vorige artikels las je al dat je voorzichtig moet zijn met de stelling dat je meer vakantie hebt wanneer je in ploegen werkt. Maar als je regelmatig weekend- en nachtdiensten loopt betekent dat natuurlijk wel dat je ook dagen in de week vrij bent, en ook dat heeft zo z'n voordelen;

  • Voor een afspraak bij de dokter of de tandarts hoef je niet steeds vrij te nemen
  • Hetzelfde geldt voor de bank en de post
  • Je kan rustiger winkelen en het is vrijwel nooit file aan de kassa
  • In het zwembad en de sportclub is het meestal minder druk
  • Je kan rustig doorwerken aan huishoudelijke taken, het eten bereiden of klussen
  • Je kan de kinderen regelmatig naar school brengen en ophalen
  • Je hebt even tijd voor jezelf

3. Vlotter woon-werkverkeer

Na een nachtdienst of voor een ochtenddienst in de week staan sommige shiftwerkers helaas ook al in de file maar doorgaans raak je vlotter op je werk dan je collega's in dagdienst, en zo bespaar je mogelijk heel wat vrije tijd.

4. Je hebt (meestal) geen onbetaalde middagpauze

Waar ploegendiensten worden gelopen is meestal ook urgentie; dat kunnen patiënten zijn maar ook een technische installatie waar steeds iets fout kan lopen. Je eetpauze ligt daardoor niet echt vast, je eet wanneer je er tijd voor hebt. Meestal zit je eetpauze vervat in je werktijd en ben je dus nooit onbetaald aanwezig op je werk. Op die manier sprokkel je al vlug minstens een half uur extra vrije tijd per dag bijeen.

5. Minder bazen in de buurt

Dat er minder managers in de buurt zijn betekent niet alleen dat je minder op je vingers gekeken wordt maar meestal ook dat je meer verantwoordelijkheid krijgt. Voor veel medewerkers is dat een extra stimulans en zorgt het meestal ook voor minder stress. Een volledige week telt 168 uren, in een continu stelsel zijn de collega's in dagdienst dus minder dan één vierde van de totale arbeidstijd aanwezig.

6. Teamgeest

Niet dat er in dagdienst geen goede teams bestaan of dat er een gebrek is aan teamspirit, maar iedereen die ooit in ploegendienst werkte zal het beamen; ploegenwerk schept een band. Dag en nacht samenwerken met dezelfde mensen is toch iets heel anders dan een nine-to-five job. Je leert elkaar immers ook kennen op momenten dat je nauwelijks hebt geslapen of dat je tegen diezelfde vijand bijna de strijd aan het verliezen bent.

Bron: Shiftkalender | 16-09-2019 volgend artikel

Zo val je binnen de minuut in slaap

Snel in slaap vallen Kan je de slaap niet onmiddellijk vatten? Probeer eens iets anders dan schaapjes tellen, bellen blazen of kamillethee.

  lees ook...

Globaliseren van ploegenpremies

gemiddelde ploegentoeslag shiftpremie Voor ploegen­diensten is er naast een basisloon meestal ook een toeslag voor nacht- en weekendwerk. Sommige bedrijven voegen de verschillende ploegenpremies samen tot een gemiddelde ploegentoeslag die als vast loon wordt uitbetaald. Dit heeft uiteraard voordelen maar er zijn ook enkele aandachtspunten.

 

Slapen in shifts

Meerfase slaap bij ploegenwerk In shifts werken, daar weet je wellicht al veel over, maar wist je ook dat je in shifts kan slapen? Volgens slaapexperts zou meerfasige slaap, meer bepaald de biomodale of bifasische slaap, zelfs ons natuurlijke slaapritme zijn. Wat kan je daar als ploegenwerker mee doen?

 

6 mythes over ploegenwerk

misvattingen over ploegenwerk Hier ontdek je de 6 grootste misvattingen over ploegenwerk. Terwijl de buren denken dat je massa's vakantiedagen hebt en je de hele dag in bed ligt moet je in de weekends en tijdens de nacht meestal werken want die ploegentoeslag krijg je uiteraard niet zomaar.

 

Facebook  Twitter