Ploegenwerk > 6 mythes over ploegenwerk

6 mythes over ploegenwerk

Hier ontdek je de 6 grootste misvattingen over ploegenwerk. Terwijl de buren denken dat je massa's vakantiedagen hebt en je de hele dag in bed ligt moet je in de weekends en tijdens de nacht meestal werken want die ploegentoeslag krijg je uiteraard niet zomaar.

misvattingen over ploegenwerk
Foto: Pixabay

1. Je moet nooit werken

Na je nachtdienst breng je nog even de kinderen naar school. In de namiddag ga je hen weer ophalen. Na een tijdje vragen de andere ouders je of je parttime werkt of huisman of -vrouw bent.

Op weekdagen maai je het gazon, poets je de ramen en was je de auto. "Dagje vrij?" denken voorbijgangers. Je buren begrijpen maar niet hoe jij alles voor elkaar krijgt. Dat je 's avonds de nachtdienst op moet en in de weekends meestal moet werken heeft nog niemand gemerkt.

2. Je ligt de hele dag in bed

Je komt de nachtdienst af en je ligt net een paar uur onder de wol. Plots wordt er aangebeld. Met je slaapkop loop je de trap af en je opent de deur. De postbode duwt een pakje in je handen. Achter die lichte glimlach ontwaar je net geen "lig jij nu nóg in bed?".

3. Je hebt massa's vakantiedagen

Bij ploegenwerkers worden feestdagen meestal bij het totale aantal vakantiedagen geteld. Als je wil vergelijken met iemand uit dagdienst moet je dat natuurlijk ook bij hen doen.

In een vierploegenstelsel werk je gemiddeld ongeveer 42 uur per week. Per week verzamel je dus een aantal overuren die ook bij je vakantiedagen worden geteld. Een viertal uren overwerk per week worden al gauw 26 dagen per jaar. Niet echt vakantie want je hebt ze natuurlijk ooit wel gewerkt.

Loop je een vijfploegenstelsel dan werk je gemiddeld 34 uur per week. Hiervoor lever je vrije dagen in en heb je meestal ook terugkomdagen.

Kortom, eigenlijk komt het erop neer dat je per jaar net zoveel moet werken dan je collega uit dagdienst. Uiteraard zijn er soms grote verschillen tussen bedrijven en sectoren maar wat per bedrijf geldt is meestal van toepassing op zowel het dagpersoneel als de ploegenwerkers.

4. Je hebt meer vrije tijd

Ooit las ik op een forum dat iemand zelf zijn huis ging verbouwen want hij werkte in ploegen en had dus veel meer vrije tijd... Als je net punt drie hebt gelezen weet je intussen al dat dat fout is maar waar komt deze misvatting dan vandaan?

Als je shifts van 8 uur draait dan is de "winst" die je doet tegenover iemand uit dagdienst meestal alleen de middagpauze en mogelijk ook de tijd die je uitspaart door vlotter woon-werkverkeer, samen wellicht toch enkele uren per week. Maar of dat nu volstaat om een huis te gaan verbouwen?

Als je na de nachtdienst bijvoorbeeld om 7:00 naar bed gaat dan zou je voor een volledige nachtrust toch tot minstens 14:00 of 15:00 moeten slapen. Je kan het natuurlijk niet verhelpen als je al om 11:00 wakker wordt maar als je de lijn doortrekt naar dagdienst dan betekent dit om 2 of 3 uur 's nachts naar bed. Niet echt de manier om "vrije tijd" bijeen te sprokkelen, maar bij veel ploegenwerkers komt een deel van die extra vrije tijd helaas wel uit een gebrek aan slaap.

Uiteindelijk begrijpen we allemaal wat die klusser bedoelde. Als shiftwerker heb je niet noodzakelijk meer vrije tijd maar wel vrije tijd op andere momenten. Momenten die voor zulk werk efficiënter kunnen worden ingevuld. Dat vertaalt zich in het dagelijks leven meestal ook in "meer tijd voor jezelf".

5. Je bent asociaal

Starten met ploegendienst betekent niet alleen voor jou een hele aanpassing maar ook voor je gezin, je familie en je vrienden.

In een volcontinu vijfploegenstelsel ben je ongeveer 20 weekends vrij. In een vierploegensysteem zijn er dat slechts 13. Uiteraard heb je nog vakantiedagen en soms ook nog compensatiedagen om dat aantal nog wat op te krikken. Verzachtende omstandigheden als een globale ploegenpremie of zelfroosteren doen niets af aan het feit dat er in de weekends en tijdens de nacht gewerkt moet worden. Dat weekend- of nachtwerk is meestal geen vrije keuze maar een soort beurtrol.

Hoe dan ook zal je je weekends vrijwel nooit kunnen doorbrengen zoals iemand in dagdienst dat doet. Die last-minute uitnodiging voor een barbecue zal je misschien moeten weigeren omdat je de nachtdienst hebt en net nu het prachtig weer is, en je met het ganse gezin naar zee zou kunnen, heb je de middagdiensten. Volgende week dan maar? Dat valt nog af te wachten... laat het in dat ene weekend dat je per maand vrij bent nu net pijpenstelen regenen...

Terwijl je vroeger op elk feestje aanwezig was en op elke uitnodiging inging moet je nu meestal werken. Natuurlijk ben je niet plots asociaal, je bent gewoon een ploegenwerker.

6. Je bent het gewend om wakker te blijven

Eén van de hardnekkigste misvattingen over ploegenwerk is dat je eraan kan wennen. Ploegenwerk went nooit, het is een voortdurende strijd tegen je bioritme en een gevecht tegen de slaap. Je leert natuurlijk wel omgaan met de symptomen van slaapgebrek en hoe je een plotse aanval van vermoeidheid kan doorkomen, maar wennen? Nooit!

Bron: Shiftkalender | 05-07-2019 volgend artikel

6 voordelen van shiftwerk

voordelen van ploegendienst Ploegenwerk, en vooral het leven daarnaast, is niet altijd evident. Vlot wisselen tussen de verschillende diensten en overdag slapen, het is niet iedereen gegeven. Ook al kleven er nadelen aan shiftwerk, toch zijn er ook heel wat voordelen zoals bijvoorbeeld de financiële compensatie en vrije tijd op andere momenten.

  lees ook...

Globaliseren van ploegenpremies

gemiddelde ploegentoeslag shiftpremie Voor ploegen­diensten is er naast een basisloon meestal ook een toeslag voor nacht- en weekendwerk. Sommige bedrijven voegen de verschillende ploegenpremies samen tot een gemiddelde ploegentoeslag die als vast loon wordt uitbetaald. Dit heeft uiteraard voordelen maar er zijn ook enkele aandachtspunten.

 

Ploegendienst bij tropische temperaturen

ploegenwerk tijdens hittegolf Werken in ploegen is voor de meeste mensen niet evident, en zeker niet bij deze tropische temperaturen. Wie momenteel vakantie heeft mag zich gelukkig prijzen. Voor wie moet werken hebben we nog onderstaande tips om de hittegolf in ploegendienst door te komen.

 

Slapen in shifts

Meerfase slaap bij ploegenwerk In shifts werken, daar weet je wellicht al veel over, maar wist je ook dat je in shifts kan slapen? Volgens slaapexperts zou meerfasige slaap, meer bepaald de biomodale of bifasische slaap, zelfs ons natuurlijke slaapritme zijn. Wat kan je daar als ploegenwerker mee doen?

 

Facebook  Twitter