Ploegenwerk > Nachtwerk verdrievoudigt risico op prostaatkanker

Nachtwerk verdrievoudigt risico op prostaatkanker

Mannen die 's nachts werken hebben bijna drie keer zoveel kans op prostaatkanker dan hun seksegenoten die overdag werken. Daarnaast is er bij hen ook een verhoogd risico op andere kankers, met een hoger aantal nachtwerkers die te maken krijgen met tumoren in de darmen, blaas en longen.

De alarmerende bevinding van de University Of Quebec is de eerste die ook het effect van nachtwerk op de gezondheid van mannen in de verf zet. Eerder onderzoek legde al een link bloot met kanker, maar daarbij werd gefocust op een hogere kans op borstkanker bij 's nachts werkende vrouwen.

Er wordt verondersteld dat nachtshiften het lichaam schaden omdat er een onderdrukking is van melatonine. Dat hormoon wordt geproduceerd door de pijnappelklier in de hersenen en helpt reguleren wanneer we slapen en wanneer we wakker zijn. Zo wordt er wanneer het donker is meer melatonine aangemaakt, om de diepe slaap op te wekken. Wetenschappers denken dat nachtwerk leidt tot een verstoring van die productie, waardoor er in het lichaam iets gebeurt dat de ontwikkeling van tumoren aanmoedigt.

In de laatste studie bestudeerden de Canadese wetenschappers 3.137 mannen die de diagnose van kanker kregen. Daarbij analyseerden ze hoeveel mannen regelmatig 's nachts werkten en vergeleken ze die resultaten met het werkpatroon van een groep met meer dan 500 kankervrije mannen.

Het resultaat: nachtshiften verdrievoudigden bijna het risico op prostaatkanker en verdubbelden de kans op darmkanker. Nachtwerkers hadden ook 76 procent meer kans op longkanker en 70 procent op een tumor in de blaas. Voor prostaat-, darm- en blaaskanker was het risico het grootst bij de mannen die minstens 10 jaar 's nachts werkten of hadden gewerkt.

"De bevinding dat 's nachts werkende mannen een verhoogd risico hebben op verschillende soorten kankers, is nieuw", zeggen de wetenschappers. "Eén ding is zeker: als onze resultaten kloppen, dan signaleren ze een belangrijk en systematisch gevaar voor tumoren, die het hele lichaam kunnen aantasten."

Bron: Het Laatste Nieuws - 22-10-2012