Home > Faq

Vaak gestelde vragen

Hieronder vind je een lijstje met dikwijls gestelde vragen:

Waarom zijn de ploegen benoemd van T tot Z?

Op de meeste bedrijven worden de ploegen of teams benoemd met A,B,C... of 1,2,3...Helaas werkt de A-ploeg op bedrijf X niet altijd op hetzelfde moment als de A-ploeg op bedrijf Y. Dit hangt alleen af van wie het rooster voor dit bedrijf opstelde. Door voor T,U,V,... te kiezen wordt er niemand bevoordeeld of benadeeld. Je moet trouwens maar één keer de juiste ploeg zoeken.


Hoe maak je zelf een rooster aan (als dit niet in onze database zit)?

Gebruik eerst onze zoekfunctie om te controleren of je rooster in onze database zit. Een volledig overzicht van alle roosters vind je hier. Als je rooster niet in onze database zit kan je ook zelf een rooster aanmaken.

Kies een willekeurige dienst in je rooster en typ bij "rooster" alle diensten gescheiden door komma's tot je rooster zich herhaalt. Op het einde van deze reeks mag geen komma staan. De ingave moet met V,L,N,D en X gebeuren. Wanneer je achteraf bij benaming diensten "ochtend/middag" selecteert, wordt de weergave automatisch vertaald naar O(ochtend) en M(middag).

  • voor de vroege shift/ochtenddienst typ je een V
  • voor de late shift/middagdienst typ je een L
  • voor de nachtshift typ je een N
  • voor de dagdienst typ je een D
  • voor een vrije dag typ je een X

(In sommige toepassingen kan je ook nog andere tekens gebruiken, lees hier meer)

Voorbeeld: V,V,L,L,N,N,X,X,X,X

Kijk nu naar het eerste teken in je getypte reeks. In het voorbeeld is dat een V dus een ochtend of vroege dienst. Vul bij "referentiedatum rooster" (begindatum) de datum in wanneer je deze shift voor de laatste keer hebt gelopen. Het mag ook een andere datum zijn, als je op die dag maar die eerste vroege dienst hebt gewerkt of had moeten werken. Typ dag, maand en jaar gescheiden door een schuine streep /.

Voorbeeld: 10/07/2017

Bij het afdrukken worden er geen kleuren weergegeven

Dit hangt ervan af of je met Internet Explorer of met Firefox surft.

  • Als er in het afdrukvoorbeeld van Internet Explorer geen kleuren worden weergegeven kies dan in het menu "extra - internetopties - geavanceerd". Er verschijnt een lijstje waarin je "Achtergrondkleuren- en afbeeldingen afdrukken" dient te selecteren.
  • Bij Firefox klik je in het afdrukvoorbeeld bovenaan op "pagina-instellingen" en kruis je bij formaat en opties "achtergrond afdrukken" aan.

Kan je nog andere tekens gebruiken dan V,L,N,D of X?

In sommige roosters vind je nog andere diensten dan vroege, middag of nachtdiensten. Soms zijn er bijvoorbeeld ook compensatie-uren, wachtdiensten of reservediensten. In de volgende toepassingen kan je bij "rooster" naast V,L,N,D en X ook andere letters, cijfers en soms zelfs hele woorden zoals bijvoorbeeld "reserve" typen.

Voorbeelden:

  • V,V,L,Reserve,L,N,N,X,X,C,C
  • V,V,L,L,N,N,wachtdienst,wachtdienst,X,X
  • 06:00-14:00,06:00-14:00,14:00-22:00,22:00-06:00,X,X

Waar komen al die vreemde benamingen vandaan, zoals bv. "4 ploegen 223"?

Lees het hier of gebruik onze zoekfunctie.

Ploegenrooster/shiftkalender mobile lijkt soms vast te lopen

Op sommige toestellen, vooral smartphones en tablets, lijkt ploegenrooster of shiftkalender soms vast te lopen. Bij het bladeren tussen de maanden blijkt het programma dan plots bepaalde maanden over te slaan.

Om frequent downloaden van bepaalde pagina's te vermijden en op die manier bandbreedte te besparen en snelheid te winnen gaan fabrikanten soms erg losjes om met de cache. De cache is het geheugen van je browser, het programma waarmee je op het internet surft.

Ook al geven wij correct aan dat de pagina's niet in het geheugen mogen belanden, toch lijken bepaalde browsers dit te negeren of er anders mee om te gaan. In dat geval is het beter om de laatste versie van ploegenrooster mobile of shiftkalender mobile te gebruiken, deze werken volgens een ander principe en zijn minder gevoelig voor cache-problemen.
Een tijdelijke oplossing kan zijn om het cache geheugen van uw toestel te wissen.